Chleb na zakwasie
1litr wody plus 3x250ml mąka żytnia razowa (typ
2000) (koniecznie z młyna w Pruszczu Gdańskim)
Wymieszać i dolać zakwas (100-150ml) i znowu wymieszać.
Odlać pół szklanki do tego samego naczynia
(nieumytego), w którym był zakwas i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze
pokojowej, potem do lodówki i będzie do następnego chleba. (nieużywany zakwas
może stać do 8-10 dni)
Natomiast do ciasta dodać 5x250ml mąki pszennej (typ
500) plus 1x250ml mąki graham (typ 1850) (z mąkami potem można eksperymentować)
plus 3-4 łyżeczki soli. Wlać oliwę z oliwek extra vergine - około
50-100ml.
Wymieszać drewnianą łyżką do średniej gęstości, jak za
rzadkie to dodać trochę mąki, jak za gęste - to trochę wody, ale lepiej gęstsze
niż rzadsze ; ) (Trochę ręka boli od mieszania)
Dodać różne ziarna.
Wlać do formy, albo do dwóch i odstawić na 10-12
godzin, przykryć czymś - niech rośnie.
Piec z termo-obiegiem w temp 180 stopni 50 min., lub
170 stopni - 70 min. Albo przez pierwsze 15 min. 200 stopni, a potem 45 min. 170
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz