Mój chleb na zakwasie


Chleb na zakwasie
1litr wody plus 3x250ml mąka żytnia razowa (typ 2000)
Wymieszać i dolać zakwas (100-150ml) i znowu wymieszać (Gal 5,9).
Odlać pół szklanki do tego samego naczynia (nieumytego), w którym był zakwas i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, potem do lodówki i będzie do następnego chleba.
Natomiast do ciasta dodać 5x250ml mąki pszennej (typ 500) plus 1x250ml mąki graham (typ 1850) plus 3-4 łyżeczki soli. Wlać oliwę z oliwek extra vergine - około 50-100ml.
Wymieszać do średniej gęstości, jak za rzadkie to dodać trochę mąki, jak za gęste - to trochę wody.
Dodać ziarna.
Wlać do formy i odstawić na 10-12 godzin - niech rośnie.
Piec z termo-obiegiem w temp 180 stopni 45 min., lub 170 stopni - 60 min. (gdy używamy mąki typu 2000)

smacznego : )





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz